Ayurveda en spijsvertering: Waarom warme voeding?
Bijgewerkt op: 2 mrt. 2022
Waarom warme voeding zo belangrijk voor je is? Steeds vaker krijg ik van mijn cliënten de vraag ‘Waarom zijn vooral warme maaltijden goed voor ons?’ En waarom dien ik vooral de lunch als grootste maaltijd te beschouwen? Dit heeft allemaal te maken met ons spijsverteringsvuur. Binnen Ayurveda gebruiken we hier het begrip ‘agni’ voor. Hoe goed ons lichaam de voedingsstoffen in ons voedsel opneemt en omzet, hangt vooral af van onze spijsvertering. Hoe beter ons spijsverteringsvuur, hoe beter onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Voor dat vuurtje in ons dienen we goed te zorgen. Met koude gerechten en koude dranken, blus je letterlijk je vuurtje uit. 1) Begin de dag met een goed, passend warm ontbijt Om ziektes te voorkomen en zo lang mogelijk in goede gezondheid te kunnen leven, adviseren ayurvedische experts de voeding altijd af te stemmen op de persoonlijke spijsverteringskracht. Wat en wanneer je het beste kunt eten hangt af van jouw constitutie (mind/body-type). Als je vooral tijdens je ontbijt al verkeerde keuzes maakt, kan je een traag begin van de dag ervaren met een lethargisch gevoel.
Het spijsverteringsvuur in de ochtend kun je vanuit een Ayurvedisch gezichtspunt vergelijken met een open haard, waar de volgende ochtend nog wat kooltjes liggen na te gloeien. Op de restanten van een smeulend vuurtje gooi je geen grote houtblokken (denk aan koude yoghurt), want dat zou alleen maar verstikken. Warme voeding en warm water is dus erg belangrijk voor je spijsverteringsvuur, vooral in de ochtend! In de Ayurveda is de ochtend dan ook de Kapha-tijd van de dag. Kapha staat voor de eigenschappen koud, zwaar en traag. Vermijd dus zware koude maaltijden als yoghurt met fruit en granen. Deze eigenschappen zijn tegengesteld aan de eigenschappen van een goede vertering: vuur en warmte. Ga dus liever voor een warm en licht verteerbaar ontbijtje en eet niet te veel. 2) Eet ’s middags je grootste maaltijd Tussen twaalf en één uur ’s middags is je spijsverteringsvuur op maximale sterkte. Doe daar je voordeel mee! Welke constitutie je ook hebt, volgens de ayurveda is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Aangezien het spijsverteringsvuur rond het middaguur optimaal brandt, kun je dan beter de grootste maaltijd eten. In veel landen doen ze dat nog steeds. 3) Beperk je tot maximaal 3 maaltijden per dag Geef je maag en darmen de tijd om je maaltijd volledig te verteren. Dit duurt gemiddeld drie tot zes uur, afhankelijk van wat je gegeten hebt en wat je body-mind type (Vata, Pitta of Kapha) is. 4) Eet niet (of minder) als je je emotioneel voelt Zoals ik altijd zeg tegen mijn cliënten ‘Zie je emoties net als voeding dat je dient te verteren. De emoties komen je lichaam in als kristalletjes en die kristalletjes dienen verteert te worden door middel van emotie releasing. Als je dit niet doet dan wordt een hele grote kristal waar je letterlijk ‘krom van gaat lopen’. Je moet eerst je emoties ‘verteren’ voor je lichaam voedingsstoffen optimaal kan opnemen. 5) Drink geen koude dranken (met ijs) deze blussen letterlijk het vuur Een glas gekookt water, dat je gedurende de maaltijd opdrinkt, is meer dan genoeg vocht. En koud water blust dus letterlijk je vuur. Dit vooral in de ochtend heel belangrijk. Zorg ervoor dat je vuurtje blijft branden voor een optimale gezondheid.