top of page
Post: Blog2_Post
Search

Doe maar eens fout!

Al had ik vroeger als kind veel last van faalangst, weet ik nu 'Falen bestaat niet'! Het heeft mij persoonlijk heel erg geholpen toen ik ontdekte dat falen echt niet bestaat, maar alleen feedback. Groei bestaat niet zonder vallen en opstaan. Spanning hoort bij het ondernemen van nieuwe activiteiten. Weet je nog die expansiedrift die we van nature hadden als kind? We konden niet kruipen, niet lopen, niet fietsen. We zijn allemaal wel meer dan 100x gevallen voordat we het goed konden, maar we gingen door totdat we het onder de knie hadden. Als je nu ergens bang voor bent, heb je het wellicht veel te lang niet gedaan of misschien wel helemaal nooit. Voor een grote groep spreken vond ik heel eng, maar daardoor vermeed ik het ook altijd. De angst wordt dan groter. Nu besef ik me dat die spanning er was, omdat ik er zo weinig ervaring in had. Voor het eerst stond ik (een aantal weken geleden op een podium voor zo'n 60 mensen te vertellen over mezelf en mijn leerproces zonder spanning. Ik vond het zelfs leuk. Dat was een hele bijzondere eerste ervaring dat ik er plezier in had. Ik stond er en ik bekeek iedereen in het publiek met de gedachte dat ze allemaal hun geboortepakje aan hadden, en ik zei


'Wouw, normaal gesproken vond ik dit zo spannend, maar nu geniet ik er van, dus ik wil even van het gevoel genieten voordat ik verder ga met vertellen!'

Het ging vanzelf. Soms kan het helpen om even open en eerlijk te zijn over wat je voelt, dan gaat de spanning al snel weg. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat alle gevoelens, dus ook angst, er mogen zijn. En dat je niet kan falen. Falen hebben we geleerd door ons schoolsysteem waarin we met cijfers worden beoordeeld en door onze omgeving. Doordat onze gedachten voor een groot deel gefocust is op het negatieve, is dit ook wat we vaak van onze omgeving te horen hebben gekregen als kind. Je hoorde vaker wanneer je iets beter kon doen of wanneer je het niet goed deed, dan dat je bijvoorbeeld heel erg je best doet. Vanuit daar ontstaat al het negatieve zelfbeeld, het gevoel 'ik doe het niet goed' of 'ik mag geen fouten maken'.

Ik weet nog dat ik op een school in Amsterdam kinderyogalessen gaf. En ik deed een oefening met de kinderen. Ik gaf ze opdrachten en zei bijvoorbeeld 'draai een paar rondjes', 'klap met je handen op je billen', 'spring in de lucht', 'zwaai met je handen'. En dan zei ik 'doe nu maar eens fout!' De kinderen keken dan verbaasd naar mij en wisten niet wat ze moesten doen. Dat kan niet hè, iets fout doen!


Gelukkig kunnen ook wij nu we volwassen zijn onze mindset over falen veranderen. Zo flexibel is ons brein. Als je ervaart dat alles wat op je pad komt naar jou toe komt omdat jij iets te leren hebt, dan zul je merken dat je steeds meer open staat om de dingen te doen die je spannend vindt en dat je uit je comfortzone durft te gaan. Dat geeft zelfvertrouwen. Als je ervaart dat gevoelens zoals angst er mogen zijn oftewel het volledig omarmt, zul je merken dat het weg gaat. Met een cliënt van mij die aan angst en paniekaanvallen deed, ben ik veel oefeningen gaan doen in het toelaten van gevoelens, het maken van de connectie met zichzelf. Haar angst was zo groot geworden dat ze o.a. niet meer naar haar werk durfde en niet meer naar de tandarts. Afgelopen week vertelde ze mij dat ze naar de mondhygiënist ging en dat dat weer een moment was dat ze weg wilde vanwege de spanning. Toen ze de oefeningen deed om haar gevoelens toe te laten en spanning uit te spreken, voelde ze zich weer heel rustig. Ze zei 'Ik was daarna sinds tijden zo blij met mezelf!' Blijf jij vaak binnen je comfortzone of durf jij daar uit te stappen? En wat heeft je dat tot nu toe opgeleverd? Mocht je er mee over willen leren, doe dan mee met mijn online training of vraag een gratis individueel coaching gesprek aan.

48 views0 comments

Neem deel aan onze mailinglijst

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page