top of page

Durf te dromen!

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2022
Daar stonden we dan, iets meer dan 2 maanden geleden, na een wat moeilijke periode, vastbesloten om samen (mijn vriend Marko en ik) nieuwe stappen te gaan maken in dit leven. Na wat tijd voor mezelf, even afstand te nemen van het leventje in Amsterdam, wist ik dat ik echt iets wilde doorbreken, een nieuw pad in wilde slaan. En doordat ik steeds meer vertrouwen voelde in mezelf, begon ik voorzichtig deze wensen te delen met Marko. Dat was zo’n moment dat ik spanning voelde, omdat ik niet wist wat hij zou gaan zeggen en of hij diezelfde wensen en verlangens heeft. Ondanks dat ik wist dat Marko iemand is die overal, maar dan ook echt overal, voor open staat, was ik toch erg bang dat hij teveel gehecht zou zijn aan zijn leventje in Amsterdam. Een overtuiging die gebaseerd was op verschillende uitspraken uit het verleden. Maar toen ik het hem vroeg zei hij: ‘Ja, laten we dat doen, laten we samen naar een nieuwe woonplek gaan zoeken in de natuur, bijvoorbeeld in Drenthe waar we allebei zo van houden. Ik sta overal voor open, maar ik ga dat avontuur graag met jou aan, want ik wil graag samen zijn!’


Een week later stonden we gezellig met vrienden op een feestje.. toen dat ene berichtje verscheen in mijn mailbox: ‘Lieve Ellen, ik heb je profiel bekeken en ik denk dat jij de perfecte oppasser bent voor onze Mongoolse Yurt met 5 katten in de bergen van Spanje. Wij zoeken iemand voor een jaar. Hoe lijkt je dat?’. Vol enthousiasme stapte ik naar Marko toe, en zei ik ‘Weet je nog wat we vorige week zeiden over een nieuwe plek in de natuur? Wat denk je van Spanje?’. Marko was verbaasd ‘Ja, waarom niet? Maar ‘hoe kom je daar nu bij?’. Ik zei ‘Kijk dan wat ik krijg aangeboden!’ En ineens waren we samen even bedolven in het mailtje met bijgevoegde foto’s. ‘Wow, zullen we dat gaan doen?’ En Marko die van nature iemand is die echt met de dag leeft zei: ‘Ja laten we dat gewoon gaan doen! Of ja, laten we vandaag eerst genieten, en morgen als we nog steeds zo enthousiast zijn, dan reageren we!Dromen zijn zaadjes


Een dag later waren we nog steeds enthousiast en al snel hadden we een eerste facetime gesprek met de ‘yurt bewoners’. Na een aantal gesprekken gaven ze aan dat ze het beste gevoel hadden bij ons. En vroegen ze ‘Kunnen jullie over een paar weken al komen? Want dan vertrekken we al!’. Die boodschap moesten we even verwerken, want ineens leken we in een paar dagen tijd ons leven om te gooien. We hadden gevraagd om ons even de tijd de geven om in gesprek te gaan met onze werkgevers, want we wilden allebei graag onze baan behouden. Daar hadden we gelukkig beiden veel vertrouwen in. Onze verbeeldingskracht werd heel sterk. We zagen onszelf er al zitten, werkend op afstand vanuit de Apujarras in Spanje, in de Yurt met dat prachtige stuk grond, midden in de natuur. Ook zagen we onszelf in onze verbeelding al een goed gesprek hebben met onze werkgevers die blij voor ons waren en ons deze mooie stap gunden.


Dat alles wat we ons voorstelden, deze fantasie, deze droom, werd werkelijkheid. We konden allebei blijven werken en nog geen 4 weken later zaten we samen in de auto op weg naar een nieuw avontuur.

Ineens besefte ik me ‘Ja, dromen zijn zaadjes’.

Veel helden werden gedreven door een grenzeloos verlangen en maakten hun droom waar middels verbeeldingskracht, vertrouwen en focus op hun doel. Zoals ook mijn held ‘Nelson Mandela’ die droomde van vrijheid en gelijkheid, of ‘Nirmal Purja’ die voor zich zag hoe hij de 14 hoogste bergen zou beklimmen in 6 maanden.

Leven vanuit simpelheid


Inmiddels zijn we al 5 weken hier en kunnen we echt al beschrijven hoe het leventje hier is in de bergen, en in de yurt. Het is alsof we terug gaan in de tijd, naar hoe onze voorouders leven, en dat voelt als magisch. We staan op als de zon op komt met de lieve katjes die dan een knuffel komen halen, we zorgen ervoor dat de zonnepanelen goed staan, het waterreservoir gevuld blijft, de gasflessen vervangen worden als ze op zijn om warm te kunnen douchen en te kunnen koken, hout sprokkelen en aanvullen zodat we er ’s avonds lekker warmpjes bij zitten, we zorgen dat de dieren en de planten voeding en water krijgen. En we zorgen vooral ook goed voor onszelf door gezond te koken met lokaal groenten en fruit in onze heerlijke buitenkeuken en voldoende te bewegen.


Het is simpel en veel tegelijkertijd. En dit alles maakt dat ik ineens begrijp wat mindfulness is: bezig zijn met de simpelheid van het leven, met aandacht. Bij de termen ‘mindfulness’, ‘meditatie’, of ‘in het hier en nu zijn’ krijg ik van sommige mensen nog wel eens terug ‘dat is me te zweverig’ of ‘dat is niets voor mij’ of ‘dat is een trend’. Mocht je ook dit soort gedachten hebben bedenk je dan dat dit alleen maar termen zijn. En vraag jezelf af: ‘Wat levert deze gedachte mij op?’ Of ‘mis ik door dit te denken misschien kansen of mogelijkheden omdat ik me te veel focus op het negatieve?’. En besef je ook dat mindfulness niets meer is dan ‘een momentje voor jezelf, met al je aandacht’. En grappig genoeg, is dat dus eigenlijk het enige wat niet zweverig is, omdat je niet met je gedachten aan het zweven bent bij iets wat er op dat moment niet is.

Ik wist het wel hoe we mindfulness kunnen trainen vanuit verschillende theorieën, maar ik begreep het nog niet helemaal. Iets wat ik ook vaak tegen mijn cliënten zeg: ‘Je kan iets weten, of je kan iets begrijpen.’ Weten is dat je de kennis hebt, en begrijpen is dat je doet wat je weet!

Belemmerende gedachten omzetten in vertrouwen

Stel je nou voor dat ik had geluisterd naar mijn overtuiging ‘de ander wil dat niet’, dan had ik mijn behoeften en verlangens niet uitgesproken. Of als we hadden geluisterd naar mensen in onze omgeving die tegen ons zeiden ‘Dat gaat je werkgever echt niet doen, in ieder geval de mijne niet’. Toch dachten wij toen heel rationeel: ‘Maar hoe weet je dat als je dat niet hebt gevraagd?’ Stel je voor dat we hadden geluisterd naar dit soort belemmerende gedachten…Met succes begeleid ik wekelijks ongeveer 15 tot 20 mensen in het onderzoeken van hun diepste wensen en verlangens met een positieve mindset. Je kan een eerste vrijblijvende online gesprek met mij aanvragen.1.258 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page