top of page
Post: Blog2_Post
Zoeken

In balans met Ayurveda


Afgelopen jaar heb ik me veel bezig gehouden met de Ayurvedische geneeskunde door diverse cursussen te hebben gevolgd bij Divine Ayurveda en MissGypsy. Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap van het leven.’ Zonder medicijnen kan een ziekte verdwijnen als je je strikt houdt aan bepaalde voedingsgewoonten en levensstijl die er voor zorgen dat jij weer terug komt bij wie jij van nature bent. De Ayurveda benadrukt dat iedereen geboren wordt met een volstrekt individuele constitutie. Deze constitutie is een vast gegeven dat zijn persoonlijke basis vormt voor gezondheid. Door te letten op de constitutie kan een gezondheidsevenwicht hersteld worden. Het betekent ook dat als iemand geen acht slaat op zijn constitutie dit uiteindelijk resulteert in ziekte. Een tijd geleden begon ik Ayurveda uit te proberen bij een meisje van 10 jaar dat bij mij op de praktijk kwam met woede aanvallen. In een paar sessies leerde ik haar wat oefeningen om met haar boosheid om te gaan en uit haar energiesysteem te krijgen. Totdat ze heel wijs aan mij vroeg: “Ellen, zijn er ook truckjes dat mijn boosheid weg gaat?” Ik legde haar uit over de Ayurveda, en ze vond het super interessant. Al heel snel kwamen we samen tot de conclusie dat ze een pitta constitutie heeft. Hiermee wist ik dat ze het fijn zou vinden als ik haar op een volwassen manier zou benaderen. Keer op keer vertelde ik haar dat ik haar zo slim en wijs vond, dat ik het aan haar wel op een volwassen manier kon uitleggen. Haar zelfvertrouwen groeide hiervan al onwijs. Na een gesprek met ouders besloten we ons te richten op het aanpassen van haar voeding en levensstijl. Kleine veranderingen zorgden ervoor dat haar boosheid en jaloezie helemaal verdween. Dit waren veranderingen zoals verhittende voeding weglaten uit het dieet, ochtend en avondrituelen passend bij haar constitutie, ademhalingsoefening en vormen van beweging die beter bij haar passen. Gezien dit mooie resultaat ben ik me nog meer gaan verdiepen in de Ayurvedische geneeskunde en ben ik wat mensen in mijn eigen sociale netwerk gaan helpen, en inmiddels ook cliënten. Werkwijze

In de eerste sessies ga je jezelf steeds beter leren kennen. Dit is een heel fascinerend onderdeel van je Ayurvedische reis. Je gaat ontdekken hoe je lichaam werkt. Wat zijn bijv. de eerste lichaamssignalen als je uit balans raakt. Daarnaast kijk ik naar hoe je geest functioneert en hoe hij tot uiting komt als hij in balans en uit balans is.

Je kunt bijvoorbeeld van nature een heel open, tolerant en vrolijk persoon zijn maar door gebeurtenissen in je leven ben jij angstig en onzeker geworden. Of je bent van nature een ondernemend en ambitieus persoon, maar je worstelt op dit moment met stress, perfectionisme en boosheid.

Vervolgens kijk ik naar waar je nu staat. Wat zijn je leefomstandigheden, wat doe je in je vrije tijd en wat voor werk doe je. We kijken of dit bij je past.

Zo lang onze levensstijl en onze keuzes in afstemming met onze natuur zijn kunnen we een gelukkig en ziektevrij leven leiden. Gebeurt dit niet dan raken wij uit balans en worden we ziek. Veranderingen aanbrengen

Door dit allemaal helder te krijgen ga ik aan de slag met het opstellen van een persoonlijke behandelplan om je terug in balans te brengen. Je leert hoe je jouw lichaam en geest fit en gezond kan houden. Samen met jou kijk ik naar welke voeding het best bij jou past zodat deze volledig in energie omgezet kan worden. Ook kijk ik naar welke lichamelijke activiteiten het beste passen die je wederom energie geven en niet tot uitputting leiden.

Weet dat geest en lichaam nauw met elkaar verbonden zijn en dus als je lichamelijke klachten hebt zal dat altijd impact op je mentale toestand hebben en andersom. Schrik er dus niet van als je voor geestelijke problemen buiten psychologische adviezen ook voedingsadviezen krijgt.

Samen kijken we welke adviezen je per direct in je leven toe kan passen en in welke volgorde. Het is hierin belangrijk dat je eerlijk bent over waar je wel en niet toe in staat bent. Ik zie nu wel eens dat cliënten zich in hun enthousiasme verliezen en in een dag hun hele leven willen omgooien. Vervolgens worden ze teleurgesteld omdat het niet lukt. Weet dat veranderingen niet vanzelf komen, maar stapje voor stapje. Wil jij weer op zoek gaan naar je ware natuur, neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.

33 weergaven0 opmerkingen

Neem deel aan onze mailinglijst

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page