top of page
Post: Blog2_Post
Zoeken

Piekeren is heel gezond en waardevol, als je weet hoe je er mee om kan gaan!

Afgelopen week vertelde ik aan een cliënt dat ik na 3.5 uur in de rij te hebben gestaan op het vliegveld in Eindhoven, alsnog mijn vlucht mistte. Ik vertelde dat ik toen even gefrustreerd mocht zijn van mezelf, maar daarna weer snel positief kon denken. Later in de sessie vroeg hij mij: "Ellen hoe komt het dat jij zo makkelijk lijkt om te gaan met problemen waar je tegenaan loopt, zoals op het vliegveld?" Ik vind dit soort vragen heel bijzonder. Deze ontstaan vaak later in het traject als ik een band heb opgebouwd met een cliënt en we elkaar steeds beter leren kennen. Dan komen er wel eens vragen over hoe ik dingen doe, nadat ik met wat eigen voorbeelden ben gekomen uit mijn eigen leven. Dit vond ik zo'n mooie vraag, want het vertelt mij dat mijn cliënt echt open staat om iets te leren. Die open, nieuwsgierige houding zie ik heel graag. Het eerste wat ik antwoordde op deze vraag was: "dat heb ik mezelf aangeleerd, en problemen ken ik niet, alleen uitdagingen". Tegelijkertijd wist ik dat ik met dit antwoord hem niet écht hielp, en zei ik: "ik vind het zo'n mooie vraag dat ik even goed ga nadenken over hoe ik mezelf dat dan heb aangeleerd, want dat wil je natuurlijk weten!". Al snel kwam ik tot de volgende antwoorden:

Ik heb rust in mijzelf weten te vinden door goed voor mezelf te zorgen, ik accepteer dat wij mensen nou eenmaal piekeren en zie dit als iets positiefs, en ik stel mezelf de juiste vragen om naar de oplossing te kunnen gaan of iets los te laten.

Omdat piekeren iets is waar veel van mijn cliënten onder lijken te leiden, deel ik hieronder de meest belangrijke feitjes en inzichten van mijzelf, die ook jou kunnen helpen om er beter mee om te leren gaan.

  • Piekeren (langdurig nadenken) is ook positief: het maakt je alert op een probleem waardoor je in staat bent om het zelf op te lossen, en dat creëert zelfvertrouwen.

  • Als je piekert ben je vaak een zorgzaam persoon. Je wil het beste voor jezelf en voor de ander.

  • Piekeren wordt vaak pas een kwelling als je het ziet als iets negatiefs of maar blijft nadenken over een gebeurtenis waar je geen controle over hebt, bijvoorbeeld een situatie uit het verleden of iets wat niet jouw verantwoordelijkheid is. Piekeren leidt dan tot klachten als slaaptekort, angst, hartritmestoornissen en depressie.

Nu praktisch: hoe kan je omgaan met piekergedachten? Nu kom ik even terug op de antwoorden die ik gaf aan mijn cliënt: goed voor mezelf zorgen, het positieve zien in piekeren, en mezelf de juiste vragen stellen. Wat de positieve kant van piekeren is heb ik hierboven al uitgelegd. Hoe je kan omgaan met piekeren door jezelf de goede vragen te stellen en goed voor jezelf te zorgen zal ik hieronder verder uitleggen, zodat ook jij jouw brein gaat gebruiken als medicijn! Je piekergedachten uitdagen door goede vragen te stellen:

  • Ben ik onderdeel van het probleem? Zo ja, dan ben je ook onderdeel van de oplossing, dus dan kun je piekeren overslaan en gaan naar de oplossing. Zo nee, dan ben je dat ook geen onderdeel van de oplossing en kan je het loslaten.

  • Wat is het ergste wat er kan gebeuren?

  • Stel dat het waar is, wat dan nog en wat brengt dat mij?

  • Wat zijn de voordelen van dit piekerprobleem? Zouden hier ook heel veel kansen of mogelijkheden liggen? Of zie ik dit niet, omdat ik me te veel focus op het negatieve.

  • Wat leveren de piekergedachten mij op? Heb ik na veel piekeren het antwoord gevonden? Voel ik me beter na een paar uur hier over nadenken?

  • Wil ik mijn dag gaan besteden aan piekeren? Of ga ik wat anders doen dan ik normaal doe. Doorbreken is dus iets anders doen.

Preventief omgaan met piekeren door goed voor jezelf te zorgen:

Je kan piekeren voorkomen door goede preventie. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en dat geldt ook hierbij. Vraag jezelf is af: Hoe sta je op en presenteer je jezelf? Eet je gezond? Beweeg je voldoende? Beweging: Door middel van beweging ontspan je de stressreactie. Daar hoef je niet kilometers voor te gaan hardlopen, maar je kan ook dagelijks even wandelen, regelmatig stretchen of bijvoorbeeld knie heffen. Als je de hele dag piekert en niet in beweging komt, dan ben je dus minder vermoeid, waardoor slapen minder nodig is en je dus de hele nacht wakker kan liggen. Lichaamshouding: Ook je lichaamshouding vanaf het moment dat je opstaat bepaalt hoe je je voelt. Laat je je schouders hangen, kijk je naar beneden, en kijk je somber, dan is dat ook de energie die je voelt. Kijk je blij, doe je je schouders naar achter, je borst en kin omhoog, dan zul je je al snel heel anders voelen. Wordt je dus bewust van je houding. Als je een paar minuten in een zelfverzekerde houding gaat staat zal het bijna onmogelijk zijn voor je brein om dat te combineren met een nare gedachte. Probeer maar eens! Voeding: Steeds meer artsen en hulpverleners gaan zich beseffen dat voeding ontzettend belangrijk is voor hoe je je voelt. Wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Algemene tips:

· Vermijd alles aan koolhydraten dat wit is. Eet alleen langzame koolhydraten die vezelrijk zijn zoals volkoren pasta, speltbrood, zilvervliesrijst. Dit reguleert je bloedsuikerspiegel.

· Verspreid de hoeveelheid groentes over de dag, dus het liefst bij iedere maaltijd

· Eet goede vetten en voldoende omega 3; goede gezonde vette vis minimaal twee keer per week of in de vorm van omega-3 supplementen

· Drink heel veel water

· Eet niet te vaak op de dag om de bloedsuikerspiegel constant te houden

· Goed kauwen, want kauwen is goed voor je brein

· Suppletie: als basis magnesium, visolie, goede multivitaminen, Vit D

· Gebruik superkruiden als kurkuma, gember en zoethout Ook in mijn gratis e-book zul je veel meer vinden over preventie door middel van een gezonde levensstijl. Als je mijn e-book leest en mij een reactie geeft over wat je er van vindt, dan ontvang je een leuk cadeautje van mij!


173 weergaven0 opmerkingen

Neem deel aan onze mailinglijst

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page