top of page
Post: Blog2_Post
Zoeken

Positieve gedachten over het verleden zorgen voor positieve gedachten over de toekomst!

Bijgewerkt op: 26 jul. 2022


Maak jij je vaak druk over het verleden? Dan haal je onnodig veel stress in je leven. En dat bepaalt ook nog eens hoe je denkt over de toekomst. In het leven gebeuren fijne dingen en minder fijne dingen. En aangezien ons brein onbewust meer dan 70% gefocust is op nare herinneringen, zien we dit ook terug over hoe we kijken naar de toekomst. Gelukkig is er één grote geruststelling: ons brein is te trainen. Het klinkt simpel, maar leren accepteren dat het verleden het verleden is, en je verhaal hierover aanpassen zal je veel rust geven, en kan een onwijs groot verschil geven in jouw gedachten en gevoelens in het hier en nu en over de toekomst.

Hoe ziet jouw verleden eruit? Als we hier volledig antwoord op zouden geven, dan zou ik 33 jaar lang bezig zijn om te vertellen over mijn verleden. Dat doen we natuurlijk niet. We filteren zelf informatie eruit. Dan is een andere meer interessante vraag: Welk verhaal vertel je over je verleden? Ik weet nog jaren geleden toen ik wat onzekerder was en meer negatievere gedachten had, het volgende antwoord gaf op bovenstaande vraag:


Ik was vroeger onzeker en verlegen, ik had veel moeite op school om mijn HAVO te halen, en mijn ouders waren gescheiden en dat was een minder fijne periode.

Als ik dit verhaaltje vertelde aan mezelf of aan anderen voelde ik meteen bepaalde negatieve emoties zoals verdriet, angst, onzekerheid. Totdat ik ontdekte dat dit maar een klein deel van mijn leven is, en dat ik alle negatieve herinneringen eruit filterde. Ineens na mooie gesprekken hierover met o.a. mijn ouders, een coach en de bewustwording dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn positieve gedachten, begon ik stapje voor stapje mijn verhaal steeds meer aan te passen. En toen werd het zoiets:

Ik ben bijna altijd een vrolijk meisje geweest, ik had veel vrienden, de vakanties waren altijd leuk, en ik heb mooie stappen gemaakt in het leven die er nu voor zorgen dat ik een zorgeloos, vrij leven lijdt en dat ik gelukkig ben en mijn ouders zijn ook allebei gelukkig.

Dat klinkt heel anders toch? Beiden verhalen zijn namelijk waar, maar ze voelen heel anders. We hoeven dus niet helemaal in het verleden te graven, want dat kunnen we niet veranderen. We kunnen alleen veranderen hoe we hier mee om gaan en wat we tegen onszelf zeggen. Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, optimisme en ontspanning.

Als je positief kijkt naar het verleden, dan kijk je automatisch ook positief naar de toekomst. Wil meer positieve gedachten? Dan leer ik je in mijn sessies nog meer technieken, zodat je nare herinneringen kan loslaten, en je kan leren je goed te voelen zonder reden.158 weergaven0 opmerkingen

Neem deel aan onze mailinglijst

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page