top of page

Authentiek zijn maakt je gelukkiger. Hoe wordt je dat?

Bijgewerkt op: 15 apr. 2022De reacties die wij kregen op de blog ‘Durf te dromen’ die ik had geschreven heeft ons ontzettend ontroerd. Toen we even in Nederland waren, werden we meerdere keren aangesproken hierover: op straat in het dorp, in de supermarkt, en ook via appjes en telefoontjes van mensen om ons heen die ons vertelden hoe mooi, kwetsbaar en bijzonder ze het vonden. En Marko werd gevraagd om een interview over authenticiteit. We waren echt heel blij verrast. Dit hadden we niet durven dromen! Dankjewel!😊 Na mijn vorige blog, vroegen heel veel mensen mij om meer te schrijven, omdat ze het zo leuk vonden om te lezen. En ook Marko zei mij vandaag: ‘Ik zou het zo leuk vinden als je meer schrijft en deelt over ons leven, vooral na de zoveel leuke reacties.’ Op dat moment kwam mijn bescheidenheid even naar de voorgrond. ‘Ja, maar ik hoef niet zo op te vallen!’, en tegelijkertijd dacht ik ‘Maar toch is expressie en authenticiteit één van mijn belangrijkste waarden’. Wij worden blij van mensen die hun ware zelf durven te laten zien, hun kwetsbare kant en hun speelsheid. En ook wij merken, dat als we authentiek zijn we diepere verbinding ervaren met mensen, en meer kunnen genieten. En juist dat, het anders durven doen en uniek durven te zijn, heeft ons geleid naar waar we nu staan.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg?


Je kent deze uitspraak vast wel ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Het schijnt een beetje bij de Nederlandse mentaliteit te horen, is mij ooit verteld. Ben je opgegroeid met het idee om altijd rustig aanwezig te zijn, om jezelf niet van je kwetsbare kant te laten zien? Ik was dat wel in de omgeving waar ik opgroeide. In het verleden heb ik onbewust deze zin vaak tegen mezelf gezegd. Als een kameleon bleef ik me aanpassen aan mijn omgeving.

Maar toen ik naar Amsterdam verhuisde, ik Marko ontmoette en heel veel andere unieke mensen om ons heen, is deze oer-Hollandse gedachte ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ steeds meer naar de achtergrond verdwenen. Marko leerde mij over 'anders durven zijn' en dat het belangrijk is om de dingen te doen die je echt graag wilt, ook al zijn ze spannend of hebben anderen daar een mening over. En ik leerde Marko over kwetsbaar mogen zijn. Dit bracht ons naar prachtige ervaringen, zoals een roadtrip met onze cabrio, een uitdagende trektocht in de Himalaya, duiken op waanzinnige eilanden, een NLP cursus en een stilteretraite en plantenmedicijnen in de jungle van Peru.


Maar in de tijd van de pandemie liepen we een beetje vast en kwamen oude bescheiden gewoonten bij mij steeds meer terug. Ik besloot alleen naar Drenthe te gaan voor een weekje, even afstand en tijd voor mezelf. Na een paar dagen alleen kamperen in de bossen, kwam ik bij Femmeke (een zeer toegewijde, liefdevolle, duidelijke coach) terecht, en logeerde ik bij haar een paar dagen op de boerderij. Zij stelde de juiste vragen: ‘Wat wil je echt?, Wie wil je echt zijn?’, ‘Wat zou je doen als je je niet meer zou hoeven aan te passen?’

Ik schilderde een Kameleon, en zei 'deze wil ik niet meer zijn!

En toen besefte ik me: hoe vaak letten we niet op hoe anderen het doen en kopiëren we het gedrag van anderen, of gaan we leven vanuit overtuigingen, idealen en vooral plaatjes die de maatschappij op ons afstuurt? Doordat ik ontdekte wat ik niet meer wilde, kwam ik steeds dichterbij wat ik wel wilde. En toen zei Femmeke tegen mij: ‘Het wordt tijd om zelf op de bok te gaan zitten, en de teugels van het rijtuig in handen te nemen met de kameleon achterin de houten bak’.

Authentiek zijn; je ware zelf

Natuurlijk komt het ‘bescheiden zijn’ regelmatig nog even terug, want dat heb ik nu eenmaal heel lang gedaan. Maar als ik er dan bewust van wordt, zet ik de kameleon weer denkbeeldig achterin de houten bak, en ga ik op de bok zitten. Dan laat ik mezelf zien, en laat ik mezelf horen. En dat is authenticiteit. Je authentieke zelf is wie je bent zonder belemmerende overtuigingen, conditionering of muren van bescherming die je rond jezelf hebt gebouwd. Het is wie je echt bent, en niet wie je denkt te moeten zijn. Want zeg nu eerlijk, bevalt het om maar altijd gewoon te doen en binnen de lijntjes kleuren? Ben je daardoor tot je recht gekomen? Mijn antwoord hierop was ‘nee!’ Eerlijk, als je gewoon doet val je niet op, ben je niet bijzonder of authentiek, maar je voldoet dan wel aan de verwachtingen van de mensen om je heen. Dat voelt misschien wel veilig, maar inmiddels is wel bekend dat groei en zelfvertrouwen pas begint aan het einde van je comfort zone.


Dus JA, ik ga meer schrijven, meer van mezelf en ons laten zien, want ik vind het leuk om mensen te inspireren en ik leer er zelf ook nog eens heel veel van!

Onszelf meer laten zien, door het uiten van emoties en volgen van onze passie, dat maak ons gelukkig. Want hiermee laten we onszelf toe om ons te laten raken, even verdrietig te mogen zijn, maar ook lekker gek te doen, en te mogen spelen. Dat is vrijheid voor ons. En daarmee creëren we liefdevolle verbindingen en herinneringen. En dat alles heeft ons gebracht naar het 'off the grid' leventje wat we nu leiden in Spanje.


Hoe ontdek jij jouw authentieke zelf?

Mocht je het gevoel hebben dat je een leven leidt die misschien niet helemaal bij je past, en je het anders wilt, je meer uit jezelf wilt halen, dan is het belangrijk dat je begint met het stellen van goede vragen aan jezelf. En neem daar ook écht eens de tijd voor. Ik heb hieronder 5 vragen beschreven die je kunnen helpen naar het ontdekken van jouw ware authentieke zelf.

1. Wat zijn jouw belangrijkste kernwaarden?

Voorbeelden: liefde, vrijheid, familie, vrienden, succes, financiële onafhankelijkheid, compassie, expressie, ontspanning, rijkdom, werk, avontuur, zekerheid, veiligheid. Zoek naar een lijst met waarden en neemt de tijd om de belangrijkste voor jezelf op papier te zetten.

2. Wat wil je echt?

Wat voor leven wil je echt leiden? En welke keuzes dien je daarvoor te maken? Welke gedachten/overtuigingen of mensen om je heen belemmeren je in het maken van deze keuzes?

3. Wat wil je absoluut niet meer?

Soms helpt het om te kijken wat je absoluut niet meer wilt, zoals ik dat ook beschreef. Dan kom je er ook achter wat je wel wilt.

4. Wat zou jij kunnen doen om uit je comfortzone te gaan?

Welke activiteiten vind je spannend, en zou je misschien juist eens aan kunnen gaan om jezelf te ‘upgraden’? Als je uit je comfortzone gaat, dan zul je meer zelfvertrouwen creëren.

5. Waar haal je inspiratie vandaan?

Hoe is je omgeving qua inspiratie? En wat voor activiteiten geven je inspiratie? Wij worden geïnspireerd door boeken te lezen en te luisteren naar de denkwijze van mensen om ons heen die we hebben verzameld. We luisteren naar vrienden, maar we ontmoeten ook steeds weer nieuwe mensen.Dankjewel nogmaals voor de super leuke, bijzondere reacties. Ik zou het leuk vinden als je hieronder op dit blog een reactie schrijft. Alles is welkom.

Heb jij meer hulp nodig in het ontdekken van je authenticiteit of wil je ook vrijer in het leven staan? Ik kan je als coach daarbij ondersteunen.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page